NYHETSBREVARKIVET

Norrköping förtjänar förändring - det kräver ett tydligt, målinriktat politisk ledarskap.

Nyhetsbrev #42018 Skickat den 27 augusti

Klargörande från valrörelsen i Norrköping

Nyhetsbrev #32018 Skickat den 17 augusti

Hej! 

Den senaste veckan har vi i media kunnat läsa om det kommunala bolaget Upplev Norrköpings urusla ekonomi efter fiaskot med årets storsatsning Marvel, superhjältar. Det är dock inte så enkelt att enbart dåliga besökssiffror orsakat underskottet för det kommunala bolaget på uppskattningsvis 16 miljoner kronor. Jag kan så här långt se två huvuddrag i det inträffade; dels handlar det om vad det kommunala bolaget Upplev egentligen ska göra. Vilket uppdrag ska bolaget ha om det ska fortleva. Den andra delen är hur vi styr kommunala bolag på ett professionellt sätt. Den diskussionen kommer jag säkerställa att den fortsätter även efter valet.

Vad ska UPPLEV göra i framtiden 

För mig har kommunala bolag ett existensberättigande så länge det inte finns privata entreprenörer som kan erbjuda samma tjänster och produkter. En kommun kan initiera ny verksamhet genom ett kommunalt bolag men jag anser att vi ständigt måste pröva om verksamheten inom de kommunala bolagen kan skötas av den privata marknaden. Jag tror till exempel att det finns lokala entreprenörer som säkert skulle kunna fortsätta att driva Upplev i framtiden och att kommunen istället stödjer eventprojekt, som är viktiga för kommunen, genom privata bolag.

Du kan följa rapporteringen via dessa länkar;

http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/krismote-efter-fiaskoutstallningen-om5423722.aspx

http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/harda-kritiken-oacceptabel-om5424406.aspx

http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/jag-la-mig-for-de-ovriga-om5424403.aspx

Styrning av kommunala bolag. En annan slutsats som jag drar såhär långt handlar om hur de kommunala bolagen i Norrköping styrs. Jag ser att det finns kunskapsluckor som gör att bolagen inte styrs professionellt. Kommunkoncernen har vuxit och idag handlar det om en omsättning i hundramiljonklass. Det ställer krav på att de som sitter i styrelserna har kunskap att leda ett bolag. Särskilt slår detta igenom i de mindre kommunala bolagen som ofta har en relativt liten tjänstemannaorganisation som stöd. Jag har exempelvis noterat att ordförande för Upplev gått ut i massmedia och förklarat att han redan innan utställningen var skeptisk. Det är oacceptabelt av två skäl. Dels för att man då inte förstår sitt eget ansvar som ordförande gentemot den övriga styrelsen och dels för att det faktiskt inte finns några spår av det i protokoll.

Ytterst är det de politiska partierna som måste ta ansvar för att utse kompetenta styrelseledamöter.

Snackisen om våra skyltar. En annan ”snackis” i Norrköping är moderaternas skyltning i kommunen. Låt mig bara klargöra vad som gäller;

1/ Det finns en ordningsstadga och riktlinje som gäller för skyltning för föreningar, företag och politiska partier som inte ansöker om polistillstånd.

2/ Man kan alltid ansöka om polistillstånd för skyltning utöver det som tillåts i den kommunala ordningsstadgan. Det har vi gjort inför valrörelsen. Polisen har gett oss tillstånd – och därför har vi nu skyltar med våra valbudskap på många av stadens  lyktstolpar. Dagligen byter vi ut trasiga skyltar och plockar skräp för att kommunen ska vara snygg och ren. Efter valdagen kommer vi ta ned alla skyltar omgående.

Trots att vi gjort allting enligt gällande regler och riktlinjer har den politiska majoriteten Kvartetten försökt få detta att framstå som olagligt. Kommunalråden inom framförallt (C), (L) och (KD) har på olika sätt ifrågasatt och försökt att förmedla en överprövning av vårt polistillstånd. I förlängningen upplever jag att detta blir ett sätt att hindra demokratin. För mig är det smått desperat att Kvartetten vill få valrörelsen att handla om hur vi sätter upp skyltar istället för att ha en debatt om våra olika politiska förslag. Du kan läsa nyhetsrapporteringen här:

http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/m-polisanmaler-tekniska-kontoret-om5424123.aspx

Två veckor kvar. Knappt två veckor återstår och förtidsröstningen är redan i full gång. Låt oss nu hoppas att dessa två veckor får handla om det vi verkligen behöver göra för Norrköping; sänka arbetslösheten, öka resultaten i skolan, åstadkomma en värdig äldreomsorg och ge fler företag möjlighet att växa.

Tack för att du läser, på återhörande!

 

sig_sophia_blue

Sophia Jarl, Nya Moderaterna

nya-moderaterna_logo_onwhite

Kontakta mig.

Jag hoppas och vill att Du kontaktar mig om Du har synpunkter och funderingar.
Mig når Du snabbast via mail, telefon eller de andra medierna.

sophia.jarl@moderaterna.se | 011 - 15 11 51