<< Tillbaka

Almedalsveckan – söndag

17 Aug 2018 09:41

Idag är det vänsterpartiets dag här i Almedalen.

Ett parti som jag upplever saluför att allt ska vara gratis utan att förstå hur resurser skapas. Det är också ett parti som har haft en vågmästarroll för regeringen denna mandatperiod.

Det här med vågmästarroll i svensk politik har mest tillskrivits Sverigedemokraterna. Men om nu vi moderater ofta får svara för att SD skulle vara vår oinbjudna middagsgäst så är det lika relevant om liberaler, centerpartister och kd har tänkt att duka fram en extra stol så att vänsterpartiet i Norrköping kan sitta vid Kvartettens bord efter den nionde september?

För att uppnå en majoritet i Norrköping krävs 43 mandat i kommunfullmäktige. Idagsläget innehar socialdemokraterna 29 av dessa och Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna har tillsammans 14 mandat. Kvartettens mandat är således precis på gränsen till att vara en majoritet.

Historiskt vet vi att styrande partier har svårt att hålla kvar alla sina mandat efter en regeringsperiod och det är givetvis rimligt att utgå från ett sådant scenarie även i Norrköping efter valet. Dessutom är socialdemokraternas opinionsläge ett sluttande plan som förmodligen inte nått bottennivå ännu.

En snabb och inte så osannolik räkneövning är att Stjernkvist kan räkna med att de nuvarande stödpartierna till (S) i Norrköping kanske kan få ihop 10 mandat tillsammans. (S) själva borde vara ödmjuka inför att deras eget stöd kanske slutligen landar på 25 mandat i bästa fall. Därmed skulle Kvartettens inflytande bli  marginaliserat och beroende av fler samarbetspartier.

För borgerliga väljare är det en nog så besk medicin att inse att samarbete med socialdemokrater kán vara nödvändigt för att skapa ett stabilt styre. Vi hör dock redan nu liberalernas främsta företrädare ogenerat hylla Lars Stjernkvist och hans ledarskap. Det må så vara att vissa liberala sympatisörer kan luta sig lite åt vänster men hur tänker de kring en så pass kraftig vänstergir att låta Vänsterpartiet återigen få inflytande över den kommunala budgeten?

Med detta vill jag ha sagt att inte bara vi moderater ska ställas till svars i eventuella samarbetsdiskussioner – i det här läget bör både Stjernkvist och övriga företrädare i Kvartetten fundera över hur de förhåller sig till denna matematik.

Kontakta mig.

Jag hoppas och vill att Du kontaktar mig om Du har synpunkter och funderingar.
Mig når Du snabbast via mail, telefon eller de andra medierna.

sophia.jarl@moderaterna.se | 011 - 15 11 51